Esztergom, locul încoronării regilor maghiari și cea mai mare catedrală din Ungaria

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Micul oraș Esztergom de pe malul Dunării e unul din locurile cele mai importante din Ungaria, încărcat cu semnificații religioase și istorice. Aici s-a născut, a domnit și a murit fondatorul regatului maghiar și patronul spiritual al țării, Sf Ștefan I. Esztergom a fost capitala regatului Ungar în evul mediu și un fel de Vatican național, fiind locul unde slujea cea mai mare autoritate religioasă a țării. Încoronarea regilor maghiari era privilegiul episcopului de Esztergom.

incoronare rege capitel corintic

O statuie superbă reprezentând încoronarea sfântului Ștefan se ridică pe această acropolă, privind peste Dunăre și peste orașul slovac Sturovo, de pe malul vecin. Ştefan I, născut Vajk, era fiul lui Geza, cel care a ales Esztergom drept capitală a sa, la sfârşitul primului mileniu creştin. The name comes from a village populated by Bulgarians and Turks prior to the arrival of the Magyars.

catedrala Esztergom

În cele mai prospere zile ale sale, oraşul era unul cosmopolit, cu o aristocraţie formată din francezi, germani, belgieni, italieni şi cu relaţii comerciale intense de-a lungul Dunării.

muzeul din Esztergom

Catedrala din Esztergom e în continuare cea mai înaltă clădire din Ungaria. Are o înălțime de 100 m și o cupolă cu un diametru interior de 33 m, atât de vast încât un sunet are nevoie de 9 secunde pentru a-și stinge ecoul. Orga catedralei este a treia orgă ca dimensiuni din lume.

statuia incoronarii

În altar poate fi văzută cea mai mare pictură pe pânză din lume: Adormirea Maicii Domnului, picatată de Michelangelo Grigoletti (13 x 6,5 m).
Din perioada medievală a supraviețuit doar capela Fecioarei Maria, aflată într-o latură a catedralei de azi și ctitorită de Tamas Bakocz, unul dintre curtenii lui Matei Corvin. Biserica originală, cu hramul sfantului Adalbert, a fost complet distrusă de invaziile otomane.

coloane catedrala

Actuala biserică, în stil clasic, a fost ridicată în 50 de ani, începând din 1822. La interior stilul e eclectic, cu vizibile elemente baroce. Pictura murală îi aparține unui german, Ludwig von Moralt. Statuile sunt sculptate de artiștii italieni Pietro Bonani și Pietro della Vedova, de austriacul Johann Meixner și de maghiarii Istvan Ferenczy, Alajos Strobl și Gyorgy Kiss.

fresca cupola catedralei

Catedrala deține și un muzeu cu cea mai mare colecție de artă eclezială din Ungaria. Se află aici potire euharistice, mitre episcopale și cruci ornamentate. Cea mai valoroasă dintre ele e crucea cu decorații în filigran, pe care regii unguri depuneau jurământul.

Statuia încoronării lui Ștefan I e amplasată în vecinătatea bisericii, în locul cu cea mai bună panoramă peste Dunăre. Opera lui Miklos Melocco îi reprezintă pe rege și pe episcop în mărime de două ori cât cea naturală, întregul ansamblu statuar având 12 m înălțime.

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

Harta
O hartă simplificată a zonei Harta
ro