Macedonia își întâmpină vizitatorii cu un neașteptat relief alpin și câteva peisaje superbe create de canioanele unor râuri vijelioase. Macedonia e o țară desprinsă din fost Yugoslavie, un teritoriu cât 2-3 județe de la noi, între Serbia, la nord, și Grecia, la Sud. Cu vecinul de la sud a purtat și un îndelungat război diplomatic, întrucât grecii nu doreau folosirea denumirii istorice a imperiului lui Filip și Alexandru cel Mare. Dar, așa cum românii au fost liberi să își însușească un nume cu trimitere la descendența romană, fără să își atragă proteste din partea italienilor, la data respectivă, și macedonenii au câștigat în instanțele internaționale dreptul de a purta un nume care amintește de marele cuceritor al antichității. Desigur, macedonenii de azi vorbesc o limbă slavă, nu elenă ca Alexandru. Iar ca urmare a unui alt val de cuceriri ulterioare, mulți dintre ei sunt musulmani.
Luptele etnico-religioase din timpul războiului yugoslav au fost date uitării și oriunde veți merge în Macedonia veți avea plăcerea de a întâlni oameni foarte ospitalieri. Nu ratați ocazia unei mese la restaurantele și pensiunile macedonene, cu prețuri avantajoase și porții uriașe. O mare parte din populație e ocupată cu agricultura și macedonenii au specialități bune în special cu brânză și smântână de capră dar și vinuri de soi. Deși au o monedă proprie, autoritățile locale au ales o abordare destul de liberală, fiind acceptate ca mijloace de plată inclusiv euro și dolarul.
Deși e o țară de mici dimensiuni, Macedonia poate fi străbătută practic de la nord la sud și de la est la vest pe autostrăzi bune, dar cu taxă. Restul infrastructurii e mai curând modestă, mai ales în zonele rurale.
Nu departe de capitala Skopja există un loc foarte frumos numit Matka, în defileul Treska. Aici au fost formate două lacuri artificiale pe râul Treska, la Matka și Kozjak. Intervenția omului nu a stricat câtuși de puțin sălbăticia naturii. Puteți face drumeții pe munte urmând numeroase trasee. Malurile râului sunt folosite de localnici pentru picnic, fiind unul din rarele locuri din Europa unde se mai pot face grătare „în stil românesc”.
Mănăstirea Sf Nikola e puțin deasupra râului Treska și are o istorie îndelungată, ce pornește în secolul 14. Fresca înnegrită de fum a bisericii mănăstirii încă mai este vizibilă. Este o bisericuță smerită din cărămidă, în stil bizantin.
Mai multe despre: Destinatii • Defileul Treska • Macedonia • Manastirea Sf Nikola • manastirea TreskaMai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.