Cu o jumătate de mileniu în urmă, pe locul în care se află Ringstrasse, cel mai important bulevard din Viena, se ridicau impunătoarele ziduri ale oraşului, care au oprit expansiunea otomană catre inima Europei. Din ordinul împăratului Franz Josef, ruinele acestor ziduri au fost înlăturate la mijlocul secolului al XIX-lea, pentru acest bulevard. De o parte a strazii e Palatul Hofburg, reşedinţa de iarnă a Habsburgilor, acum sediul Preşedinţiei şi al Bibliotecii Naţionale.
De cealaltă parte a străzii, trecând prin Poarta Vienei, suntem întâmpinaţi de o piaţă monumentală, amenajată peisagistic, cu fântâni şi statui. Faţă în faţă stau două clădiri identice, Muzeul de Artă şi Muzeul Ştiinţelor Naturale.
Ambele muzee au fost gata în 1891. Clădirile sunt construite în stilul renaşterii italiene de Gottfried Semper şi Karl von Hasenauer, având domuri octogonale de 60 m înălţime. Kunsthistorisches Museum găzduieşte capodopere ale picturii mondiale, semnate de Rembrandt, Peter Brueghel, Rubens, Rafael, Jan van Eyck, Caravaggio, Albrecht Durer, Diego Velazquez.
Naturhistorisches Museum are o colecţie impresionantă de zoologie şi arheologie.
Piaţa Maria Tereza e dominată de statuia celei care a fost singura împărăteasa care a domnit peste imperiul Habsburgic. Împărăteasa e aşezată pe un tron, ţinând în mână documentul prin care tatăl său modifica Legea Salică, actul care interzicea succesiunea la tron pentru descendenţii de sex feminin.
Maria Tereza a domnit vreme de 40 de ani peste Austria, Ungaria, Boemia şi numeroase alte teritorii. A avut nu mai puţin de 16 copii, cel mai faimos fiind tot o fiică, Maria Antoaneta, regina Franţei, decapitată de ghilotină în timpul Revoluţiei Franceze.
Mai multe despre: Destinatii • afhitectura clasica • arhitectura • Maria Tereza • muzee • Muzeul de Arta • Muzeul Stiintelor Naturale • VienaMai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.