Salzburg, oraşul unde Mozart locuieşte pe fiecare stradă

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Pentru muzica clasică, Salzburg e ce e Memphis, Tennessee, pentru rock and roll. Nu vezi fani cu favoriţi, dar ai bănuiala că fiecare are prin dulap o perucă albă, pentru ocaziile mai speciale. Iar întregul oraş e păstrat în forma barocă pe care copilul teribil al muzicii ar fi adorat-o. Te poţi plimba pe străzi înguste, pavate cu piatră cubică şi cu prăvălii la fiecare intrare, ca Getreidegasse. Aici poţi vedea locul unde Mozart s-a născut, transformat acum într-un muzeu, ori poţi gusta bomboanele de ciocolată, care şi ele îi poartă numele.

salzburg

Sunt o mulţime de biserici baroce, începand cu Domul din Salzburg, care are şi o frumoasă piaţetă în faţă, şi continuând cu Biserica Universitară şi Biserica Sfintei Treimi, ambele opera influentului arhitect Ficher von Erlach. Ceva mai departe de centrul istoric, dar dominând cu silueta sa orizontul de pe malul râului Sazach, e Biserica Luterana, aparţinând minorităţii protestante.

rau salzburg

Dar decoraţiile baroce se revarsă din biserici în pieţele publice şi pe faţadele teraselor şi magazinelor. Fântana Barocă a lui Tomasso di Garona, din umbra zidului Domului, e una din cele mai mari din Europa, decorată cu cai care ţâşnesc pe jumătate din apă. Caii sunt foarte iubiţi în micul oraş austriac. Ca şi în Viena, aici te poţi plimba cu o trăsura trasă de cai din rasa Haflinger, maronii şi cu coama bălaie. Mai există şi două fântâni cu fresce şi statui de cai, tot opera arhitectului Ficher von Erlach.

terase

O altă fântână în stil italian e Fântâna lui Neptun, care are în fundal castelul de pe creasta muntelui. Un monument mai recent şi mai misterios e Sfera, o bilă aurie uriaşă, cu un copil aşezat deasupra, făcută de Stephan Balkenhol. Multora le place să creadă că e o uriaşă bomboană de ciocolată (Mozartkugel) de două tone şi că puştiul din vârf e chiar Mozart, care domină lumea muzicală.

halfinger

Wolfgang Amadeus Mozart a influenţat nu doar destinul oraşului său natal, dar şi muzica clasică şi contemporană. A trăit intens doar 35 de ani, dar creativitatea sa ca un torent i-a permis să compună nu mai puţin de 600 de lucrări, între care opere, simfonii şi concerte. Mozart practic a inventat turneele muzicale în copilărie, uimind aristocraţii de la curţile regale din Bavaria, Viena, Praga, Paris sau Zurich, unde era chemat să cânte la pian. Mozart a scris prima sa compoziţie la patru ani şi prima operă la 12 ani. Cele mai faimoase opere ale sale sunt Don Giovanni, Flautul fermecat şi Nunta lui Figaro.

bavarezi

Mozart nu era uimitor doar în muzică, putând purta conversaţii în cinsprezece limbi. A influenţat numeroşi artişti din secolele următoare, între care Ludwig van Beethoven, Frederich Chopin, Ceaikovsky. Graţie talentului său a câştigat enorm în decursul vieţii, dar a cheltuit într-un ritm nesăbuit, ajungând să se îndatoreze. În ciuda legendei, nu a murit chiar atât de sărac pe cât se spune, lăsând familiei sale o moştenire, care astăzi ar echivala cu câteva sute de mii de dolari. Dar pentru Salzburgul de astăzi, Mozart e probabil principalul motor economic.

strada salzburg fantana

cai pictati

bomboane ciocolata

statuie mozart

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro