Palatul Festetics din Keszthely, o impresionantă reședință barocă, pe malul lacului Balaton

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Familia nobiliară maghiară Festetics are o genealogie, care coboară ca atestare până în secolul XVI, și a dat inclusiv un prinț. Averea familiei provine din exploatarea unor suprafețe foarte mari de pământ, dar nobilii au rămas cunoscuți pentru acțiunile lor caritabile și de emancipare, cum ar fi crearea unui spital și a primei școli de agronomie din țară, transformată astăzi în facultate de științe agricole. După cum o atestă și biblioteca de aproximativ 100.000 de volume din palat, membrii familiei erau și ocrotitori ai culturii.

keszthely

Reședința familiei a crescut în timp, începând din 1745, de la o vilă, până la un palat de dimensiuni regale, cu două aripi și un turn central. Aspectul actual al palatului a fost definitivat la finele secolului XIX, monumentul beneficiind și de o meritată renovare în 2009. Este un exemplu de arhitectură neo-gotică echilibrată și foarte reușită. Românilor le va evoca mai mult ca sigur silueta Palatului Peleș, și asta pentru că ambele palate au avut ca surse de inspirație castelele prusace și pariziene.

poarta baroca barocul maghiar

În total, palatul are 101 camere, dintre care aproximativ o cincime sunt deschise vizitatorilor ca muzeu. În interioarele somptuoase au loc frecvent evenimente culturale, recepții și concerte. Salonul de bal e decorat cu oglinzi și stucaturi poleite cu aur. Alte încăperi, de un lux opulent au mobilier de colecție, cum e cel din bibliotecă sau tapet din mătase, cum e cel din salonul roșu.

gradinarie

Domeniul familiei era suficient de mare pentru a avea și o capelă privată, cu ferestre vitrate. Pe lângă o imagine a vieții luxoase a unei familii nobiliare de acum un secol, mai pot fi văzute și colecții, cum ar fi cea de arme vechi sau de calești și sănii lucrate artistic. Grădina palatului e legată de principala stradă pietonală a orașului Keszthely printr-o poartă barocă monumentală. E o stradă pietonală lungă și animată, plină cu magazine și cafenele, pe care mai poți vizita și alte muzee private incipiente, care expun colecții de reptile, obiecte erotice sau obiecte din cultura kitsch.

fatada palat

Grădinile palatului din orașul de pa malul lacului Balaton sunt o atracție în sine. Sunt grădini englezești, cu arbori seculari, dar și cu 70.000 de plante, ce se cultivă an de an. Gazonul tuns pune și mai bine în valoare arhitectura castelului, iar decorațiunile vegetale, artezienele și statuile animează peisajul.

arteziana

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro