Biserica ortodoxă Sfântul Nicolae din Brașov, un loc cu tradiții mai vechi decât Biserica Neagră

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Deși Biserica Neagră din Piața Sfatului din Brașov e cel mai faimos monument al orașului, nu foarte departe de ea există altă construcție de cult cu origini mai vechi cu un secol: biserica ortodoxă Sfântul Nicolae. Comparată cu masiva și întunecata construcție gotică de rit evanghelic, biserica ortodoxă e mai suplă și acoperită cu fresce bizantine la interior. Dar împrumută și din stilul gotic al orașului saxon, cu turlele sale foarte înalte și ascuțite, neobișnuite pentru lăcașurile răsăritene.

sfantul nicolae brasov

Pe domeniul acestei biserici, în ultimii ani ai secolului al XV-lea, a fost fondată și prima școală românească, o construcție ce poate fi încă vizitată. Biserica era locul de adunare al unei comunități românești foarte active, care trăia în afara zidurilor de apărare ale orașului-cetate ridicat de germani. Cuprins acum în țesătura extinsă a Brașovului, acest cartier numit Șcheii Brașovului, e o zonă distinctivă prin casele vechi, care pe vremuri aveau grădini de zarzavaturi, de pe urma cărora românii și bulgarii au trăit de secole.

troita turla

Forma și structura bisericii cu hramul marelui teolog bizantin Sf Nicolae s-a schimbat cu anii. În 1292 aici era semnalată doar o mare cruce de lemn și probabil o construcție din același material, în care se aduna parohia. Aceasta a fost înlocuită de o bisericuță din cărămidă, apoi de o zidire din piatră. Forma impresionantă de azi datează în mare parte de la sfârșitul secolului al XV-lea, dar și aceasta a cunoscut numeroase restaurări și adăugiri.

biserica ortodoxa brasov

În tradiția legăturilor dintre provinciile românești înainte de Marea Unirea, câțiva domnitori importanți de peste Carpați au contribuit la ridicare și bunăstarea acestui edificiu. Ctitor poate fi socotit domnul țării Românești, Neagoe Basarab, urmat de descendenți ai săi ca Petru Cercel. Donații importante au mai făcut principesa Ancuța, fiica lui Constantin Brâncoveanu, dar și Elisabeta, țarina Rusiei.

nava bisericii goticul romanesc

Catapeteasma poartă și ea amprenta stilului brâncovenesc, în timp ce multe din fresce sunt dintr-o perioadă contemporană, semnate de pictorul Costin Petrescu. Artistul, care a pictat și fresca circulară din sala mare a Ateneului Român din București, și-a continuat programul de cinstire a istoriei naționale, dus în perioad interbelică, imediat după Unire. Figuri istorice ca Mihai Viteazul, primul unificator al provinciilor românești sau Mihai I, ultimul rege român din secolul XX, sunt prezente pe pereții pronaosului, alături de imaginile uzuale din iconografia creștină.

biserica brasov

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro