Eleganta catedrală luterană din Salzburg e o mărturie a răbdării şi supravietuirii in vremuri potrivnice. A fost construită în 1867 de comunitatea protestantă locală, după şocul epurării pe criterii religioase, cu un secol înainte. În 1731, adepţii lui Martin Luther şi ai Reformei sale au fost obligaţi să îşi părăsească averea şi proprietăţile de episcopul catolic al locului. Cărţile le-au fost arse şi mulţi au pierit jefuiţi în bejenie. Această comunitate protestantă s-a împrăştiat în Europa, din Germania şi Olanda, până în Ungaria şi România (în zona Banatului).
Renaşterea comunităţii protestante din Salzburg şi reconcilierea cu majoritatea catolică au fost marcate de ridicarea Bisericii Evanghelice a lui Iisus Hristos. E o construcţie gotică din cărămidă roşie şi piatră, cu un interior auster, care rezonează cu învatatura protestantă, care propăvăduieşte întoarcerea la cuvântul Scripturii.
Vitraliile sunt singurele pete de culoare în interiorul alb, dominat de crucifixul masiv din zona altarului.
Termenul gotic a avut la început un înţeles peiorativ, subliniind influenţele “barbare” ale vulgului în artă. Semnul său distinctiv e voluta, arcul ascuţit, folosit atât din raţiuni structurale cât şi decorative. Bisericile gotice au câştigat rapid în înălţime, subliniind aspiraţia credinciosului către cer, astfel încât, până la apariţia zgârie-norilor, erau cele mai înalte clădiri din oraşele creştine.
Lăsând în urmă o istorie agitată, biserica evanghelică din Salzburg are acum un aer calm pe malul râului Salzach din oraşul natal al lui Mozart. E deseori uitată de vizitatorii atraşi de marea catedrală catolică din centru, dar e un loc de reculegere şi meditaţie.
Mai multe despre: Destinatii • biserica evanghelica • biserica protestanta • lambriuri • protestantism • Salzburg • stilul gotic • vitralii
Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.