Dacă stațiunile cu dotări complete vi se par plictisitoare și vreți să vă simțiți ca un explorator fără să părăsiți Europa, ați putea fi interesați de casele construite în pământ de spanioli. Cu puțină imaginație vă puteți simți ca un călător în timp, coborând în istorie până în epoca pietrei, pentru că în sate ca Guadix oamenii încă trăiesc într-un fel de peșteri și nu par foarte convinși să schimbe lucrurile.
Guadix se află în Granada, provincia sudică a Andaluziei, faimoasă pentru monumentalele sale exemple de artă și arhitectură maură. E un contrast mare față de vilele moderne și stațiunile de pe țărmul mării, sau cu pârtiile din munții Sierra Nevada.
Contrastul cu orașele dotate cu aeroporturi se regăsește și în interiorul caselor scobite în pământ de troglodiți, așa cum sunt cunoscuți locuitorii acestor ciudate apartamente. Din loc în loc se văd antene de satelit, atârnate de găurile, care țin loc de ferestre, sau de hornurile văruite ale sobelor.
E greu să nu fii nedumerit de bieții oameni, care par să trăiască în condiții africane, într-o țară europeană bogată și să nu simți compasiune pentru numeroșii copii, care se adună în jur. Ceilalți spanioli susțin că troglodiții sunt chiar fericiți cu traiul lor, în case pe care le-au îmbunătățit cu mobilă, televizoare, conexiune la internet și altă aparatură. Cele mai multe locuințe tradiționale au fost îmbunătățite cu ferestre din sticlă, uși, curent electric și încălzire.
Deși satul a făcut din troglodiți o atracție turistică, pe lângă care au răsărit hoteluri (cu arhitectură contemporană), am fost stânjenit să îi deranjez pe localnici, pentru a le vizita casa. Oricum nu păreau foarte bucuroși de mașinile care le tot calcă trăzile desfundate sau de vederea aparatelor de fotografiat. În schimb, am aruncat o privire într-o locuință troglodită dezafectată.
Odată intrat, senzația ușor înfricoșătoare de casă în peșteră dispare. Un perete din pământ, dat cu var, nu se simte diferit de bordeiele și casele din chirpici din satele noastre mai sărace. Diferența e că, în loc să modeleze cărămizi din lut amestecat cu paie și să le usuce la soare, pentru a le folosi ca pe niște cărămizi normale, arse în foc, aici casele sunt săpate direct în pământ. Suplimentar, se pot adăuga și „dependințe” suplimentare. Solul roșu local se transformă cu ușurință în clei. Nici nu e surprinzător că Granada e faimoasă pentru vasele ceramice făcute aici.
În interiorul acestor peșteri artificiale, troglodiții creează galerii complexe. E încă un avantaj al acestor case, care nu costă practic nimic, că pot fi extinse ulterior atât cât e nevoie. Prima încăpere e folosită ca un sistem ingenios de răcire și ventilație, cu numeroase găuri, care formează un spațiu de tranziție. Teribila arșiță andaluză a fost principalul motiv al acestei invenții locative, care apără de dogoarea soarelui. Vatra cu șemineu e de asemenea un element important, pentru gătit și pentru încălzit pe timpul iernii, când o extremitate a cuptorului poate servi ca pat.
Mai multe despre: Destinatii • chirpici • Guadix • locuintele troglodite • Spania • trogloditMai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.