Mai mult decât un club e sloganul înscris și pe scaunele de pe Nou Camp. Și chiar dacă simpatiile pentru o echipă sau alta sunt la alegerea fiecăruia, putem fi toți de acord că Barcelona nu e un club ca oricare altul. Arenei îi mai lipsesc doar câteva scaune pentru a avea 100.000 de locuri, ceea ce îl face cel mai mare stadion din Europa. În mod uimitor e aproape plin la fiecare meci, cu o medie a asistenței de 80.000 de spectatori, ceea ce plasează de asemenea Barcelona pe prima poziție pe continent.
În lume sunt puține stadioane mai mari ca acestea, în special în Statele Unite, construite pentru fotbal american. În afara celor 5 stadioane americane, care depășesc capacitatea lui Camp Nou, mai sunt doar 6 stadioane mai mari (pentru fotbal european sau alte sporturi), respectiv în Coreea de Nord, India, Mexic, Australia, Malaezia și Iran.
Cel mai mare stadion din lume se află la Phenian și e din când în când folosit pentru fotbal, dar e faimos ca locul unde au loc grandioasele demonstrații de propagandă pentru conducătorii comuniști ai Coreei de Nord. Aici pot lua loc 150.000 de coreeni, pentru a urmări meciul sau istovitoarele repetiții pentru coregrafiile de la defilări.
Barcelona are mai multe echipe de hochei, baschet și alte sporturi, pentru care dispune și de o sală foarte mare lângă stadion. Sala de tezaur a clubului catalan se află în spatele tribunei oficiale. Acolo e muzeul cu nenumăratele trofee cucerite de club de-a lungul timpului, în forma originală sau reproduse din același metal. Sunt vitrine întregi cu cupe ale campionilor, cupe ale regelui, trofee naționale, cupe și ghete de aur cucerite de jucători, practic toată gama de trofee existente în fotbalul de club.
Deși rivalul de-o viață, Real Madrid, e echipa cu cele mai multe trofee din istoria fotbalului, Barcelona are mai multe performanțe în perioada modernă, când a reușit și un record unic de 6 trofee într-un singur an (2009).
Intrarea în muzeu se face printr-o pasarelă ca un tunel, care leagă casele de bilete de etajul 1 al stadionului și de sala trofeelor. Pășești în ceea ce organizatorii numesc ”experiența Barcelona”. Pe coridoare sunt numeroase ecrane video, unele interactive, cu secvențe memorabile sau date din istoria grupării blau-grana. În sala trofeelor sunt și alte obiecte de colecție, de la primul tricou, purtat în 1909, la înființarea clubului, la ghetele unor jucători de legendă, mănuși de portar, mingi, fotografii și plachete decorative.
De la primul inel, traseul foarte bine gândit al turului te coboară la nivelul gazonului. Firește, se calcă doar pe pista de atletism nu pe iarbă, dar poți vedea de aproape și fotoliile băncii de rezerve și ai perspectiva pe care o are Guardiola în timpul meciului. Apoi urci cu un lift până la ultimul nivel, unde arunci o privire în cabinele de sticlă ale jurnaliștilor. E de departe cea mai spectaculoasă priveliște, pentru că loja pare a fi suspendată direct deasupra gazonului, cu o vizibilitate impecabilă.
Alte opriri interesante sunt la vestiare, unde vezi de la mesele de masaj, la bazinul de jacuzii și tabla pentru indicațiile tactice ale antrenorului. Un alt loc foarte bun de făcut poze e peretele cu siglele sponsorilor, prevăzut cu un sistem ingenios de bare din inox, care îi obligă pe jucători să se plaseze la centimetru între acele sigle în timpul interviurilor, și care permite ca mai multe televiziuni să poată transmite simultan reacții de după meci cu mai mulți jucători și antrenori.
Există și două studiouri foto pentru vizitatori, care se pot fotografia cu trofeul UEFA Champions League, la masa conferinței de presă sau cu un fundal pentru trucaje foto. Astfel că la ieșire poți cumpăra o fotografie cu tine și Lionel Messi sau altă vedetă.
O altă experiență de neuitat e ieșirea de la vestiare către gazon. În tunelul care urcă spre teren sunt amplasate boxe cu zgomotul de fond al unor tribune pline. Chiar dacă știi că nu te așteaptă un meci capital la ieșirea din acel tunel, senzația e copleșitoare.
Vizita se încheie deloc surprinzător în magazinul cu suveniruri oficiale, un supermarket în toată regula, întins pe două nivele și plin cu tricouri, treninguri, mingi, genți și cele mai surprinzătoare obiecte personalizate cu sigla clubului care e mândria Cataluniei.
Mai multe despre: Destinatii • Barcelona • Camp Nou • fotbal • Nou Camp • recorduri • Spania • sport • stadioane • stadioane de fotbalMai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.