De ce e Budva orașul cu cei mai mulți milionari din Europa

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Orașul vechi: prea frumos să aibă 2.500 de ani

Dacă vă întrebați de ce a ajuns Budva orașul din Europa cu cei mai mulți milionari, ca procent din populație, iată răspunsul. Budva e o stațiune ideală la Mediterana: are peisaje marine și muntoase, arhitectură istorică, biserici medievale, plaje cu nisip și viață de noapte. Pe scurt, are aspectul stilat al destinațiilor croate de top ca Dubrovnik și prețurile moderate din Muntenegru.

statiunea budva

Desigur, vestigiile găsite aici din vremea fenicienilor, de acum peste două milenii, și de pe vremea grecilor, pot fi văzute doar în muzee. Dar aerul medieval e foarte bine păstrat în citadelă. Iar acest aspect se datorează celor aproape patru secole de dominație venețiană, care a înfrumusețat locul, așa cum a făcut și în orașele croate vecine de-a lungul coastei.

instalatie bungee munte budva

Ca o ironie, pentru că aceste orașe (ca Trogir, Dubrovnik, Budva) au fost atât de grijulii cu menținerea moștenirii lor medievale, respingând intervențiile modernității, în materie de locuințe, au ajuns să arate astăzi mai frumos decât Veneția, care are supremația când vine vorba de construcții monumentale.

sf ivan straduta medievala

Peste rafinatul stil italian s-a adăugat un secol de vivacitate austriacă și sârbă, timp în care așezarea și-a sporit șarmul. Orașul vechi e încă protejat de ziduri de apărare masive, dar porțile sale sunt larg deschise către o arteră pietonală generoasă, plină de comercianți de suveniruri și de cafenele, coborând până la plaja din apropiere.

plaja budva

În ciuda aspectului înghesuit al orașului și populației puțin numeroase, Budva a găzduit cele mai mari nume din show-biz, care au concertat aici, inclusiv Rolling Stones și Madonna.

acoperisuri tigla

Budva are de asemenea un muzeu al orașului cu machete ale unor corăbii vechi și expoziție de antichități. Cea mai mare atracție a acestui muzeu e posibilitatea de a urca pe zidurile cetății și a vedea o imagine panoramică a orașului, a insulei și a munților apropiați, care încep să fie tot mai încărcați de hoteluri și vile de lux.

fotolii de piele

Două biserici domină centrul istoric: Sf Ioan (Sveti Ivan Katedrala), o clădire gotică cu turlă ascuțită, și biserica Sfintei Treimi (Crkva Sveto Trojstvo), recognoscibilă după fațada sa originală. Biserica Sfintei Treimi e ortodoxă, în stil romanic, și a fost ridicată la începutul secolului XIX, în vreme ce Sf Ioan e o catedrală catolică mai recentă, tributară gustului romantic al epocii.

insulita

În portul turistic Budva ancorează zeci de yachturi și vase de croazieră, chiar în umbra zidurilor cetății, acolo unde apele își schimbă nuanța pentru a lăsa să se vadă pietrele prin ele. Localnicii au numărat 35 de plaje pe această rivieră a estului, unde se pot practica și sporturi nautice sau pot fi făcute salturi cu coarda elastică, de dragul de a admira împrejurimile, în timp ce plonjezi către luciul apei.

stilul romanic

Numărul hotelurilor din Budva se apropie și el de o sută, dar mult mai numeroase sunt posibilitățile de cazare la particulari sau de a închiria o întreagă casă de vacanță.

biblioteca lux sf ion

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro