Delta Dunării, locul unde își petrec concediul păsările călătoare

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Pentru iubitorii pescuitului și ai naturii Delta Dunării e cea mai mare rezervație de liniște încă prea puțin alterată de civilizație. Cu o ambarcațiune poți străbate kilometri întregi de canale misterioase flancate de pereți de stuf și sălcii, lacuri amuțite sub covoare întregi de nuferi, sau hectare de pădure.

pescarus

Cum turismul reprezintă pentru localnici singura sursă de venit în afara pescuitului, nu vă va fi greu să găsiți locuri de cazare în localitățile deltei. Pensiuni și mici hoteluri s-au construit în prezent și în interiorul rezervației.

barca

Problema cea mai mare este transportul pe apă. Chiar și cea mai modestă barcă din lemn cu motor costă de la 150 de lei în sus pentru o plimbare de trei ore care să vă ducă la cel mai apropiat lac. Dar peisajul e într-adevar unic și liniștea lui își va rămâne în suflet multă vreme după aceea.

pasarica

De văzut în Deltă sunt în primul rând coloniile de păsări, unele sedentare, altele migratoare, pentru care tărâmul de vărsare al Dunării în mare e un punct de tranzit în rute care leagă Siberia de Africa sau de America de Nord. Aici se află cea mai mare diversitate de specii de păsări din Europa: peste 300 de specii.

pasari

Cele mai spectaculoase specii de păsări din deltă sunt: pelicanii, cormoranii, egretele, lopătarii, lebedele. Păsările se asociază de multe ori în colonii impresionante, cum ar fi coloniile de pelicani care oferă un real spectacol atunci când pescuiesc în mod organizat într-o formație așezată în semicerc, bătând apa pentru a trimite peștele spre mal. Un pelican consumă chiar și peste 15 kilograme de pește pe zi, fiind un concurent serios pentru pescarii din Deltă.

pescarus delta

Tot în Delta Dunării, cea mai mare formă de relief de acest tip din Europa, trăiește 60% din populația mondială de cormorani. Flora este și ea spectaculoasă prin luxurianța ei, de la splendoarea lacurilor cu nuferi albi sau galbeni, la desișul de stuf, la perdelele de sălcii, unele plantate de om pentru fixarea solului, la păpura sau copacii din pădurea Letea.

nufar

Dar firește, bogăția care aduce în deltă sute de mii de turiști se află în adâncul apelor. La gurile de vărsare ale Dunării viețuiesc peste o sută de specii de pești, cele mai nobile soiuri, aproape de negăsit în alte ape românești: morun, nisetru, cegă, hering, sturion (de la care se recoltează icrele negre, sau caviarul).

nufarul

Împreună cu speciile familiare pentru pescarul român, acești pești însumează 98% din fauna acvatică din Europa, ceea ce înseamnă că foarte puțini dintre peștii cunoscuți pe continent lipsesc din Delta Dunării.

aripi

Localități și obiective de interes: Tulcea, Mila 23, Dunavăț, Sulina (orașul cu cea mai mică altitudine din țară), Murighiol, Lacul Razim, Chilia, Pădurea Letea.

oglindire cocostarc

Mai multe despre: Destinatii
Multimedia

Invitație în Deltă:

Câteva dintre atuurile care v-ar putea convinge să vă petreceți concediul în Delta Dunării, în acest clip video:

Imagini filmate în timpul unei plimbări cu barca pe unul din canalele din deltă și pe un lac cu nuferi, în următorul clip:

Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro