Singurul lac vulcanic din Europa Centrală
Zona Lacului Sfânta Ana e de o puritate deosebită, cu peisaje încântătoare în orice anotimp. Lacul e la 30 km de cocheta stațiune Băile Tușnad, la care se poate ajunge și pe poteci turistice pe unde distanța e mult scurtată. Dar e recomandat ca excursiile de acest tip să se facă în grupuri mai mari pentru că zona e populată de urși iar marcajele sunt pe alocuri greu de urmărit. Pe șosea sau prin pădure se mai poate ajunge și la stațiunea Bixad (10 km). La doar câțiva kilometri de lacul propriu-zis, lângă rezervația Tinovul Mohoș, există un camping și o pensiune, dar mai multe posibilități de cazare sunt disponibile în Băile Tușnad, aflată între Brașov (via Sfântu Gheorghe) și Miercurea Ciuc, la circa 30 km de aceasta din urma. De amintit, că asemeni celor mai multe drumuri din Harghita și Covasna, șoselele din zonă sunt catastrofale, din păcate pentru frumusețea locurilor care merită văzute.
Lacul Sfânta Ana este o rezervație geologică și peisagistică, situată în masivul Ciomat Puturosu și reprezintă singurul lac vulcanic din Centrul Europei. Are o adâncime de aproximativ 7 metri și e situat la 950 m altitudine.
Suprafața luciului de apă este de 19,5 hectare și e formată exclusiv din precipitații, neavând izvoare.
Diametrul craterului vulcanic este de 1,5 km și are o adâncime de 150-350 m. Diametrul maxim al lacului e de 620 m. În lac se poate înota și se închiriază bărcuțe pentru agrement.
Lacul s-a format pe fundul unui vulcan stins din apa de precipitații, în lipsa unor izvoare. Apa e curată, aproape ca apa distilată, doar lipsa sărurilor minerale o face să nu fie potabilă. Din lipsă de oxigen în ea nu trăiesc pești.
Lacul a fost atestat documentar încă din 1349. Pe marginea lacului este o capelă româno-catolică, în care se oficiază la 26 iulie slujba de hram (la acea data, în calendarul catolic sunt prăznuiți Sfinții Ioachim și Ana, părinții profetului Ioan Botezatorul, în vreme ce în calendarul ortodox, sfânta Ana e prăznuită cu doar o zi înainte).
Nu departe de Lac se află o rezervație floristică Tinovul Mohoș (în traducere, Lacul cu mușchi), cu o suprafață de patru ori mai mare decât lacul existent în zilele noastre.
Accesul în rezervație se face numai cu ghid (3 RON). Solul din turbă e ca un pământ acoperit cu mușchi și poate fi călcat doar în timpul verii, când e uscat. În restul timpului se îmbibă cu apă, sau chiar revine la stadiul de odinioarp de lac. Clubul ecologist care administrează rezervația o păstrează într-o stare foarte bună și a construit chiar și un podeț din lemn de pe care poate fi făcut traseul. Dacă multe dintre plantele rare prezente aici nu sunt atât de spectaculoase pentru nespecialiști, sunt interesanți de văzut pinii miniaturali, un fel de bonzai naturali care au dimensiuni liliputane numai și numai datorită solului și care nu pot fi întâlniți în altă parte a lumii.
Tinovul Mohoș adăpostește numeroase specii rare de tip relictar dintre care amintim: trestia de câmp, bumbăcarița, rogozurile, răchita, roua cerului. Peste 20 de specii și varietăți de Sphagnum (mușchi de turbă). Tinovul este acoperit în mare parte de pinul silvestru, pe lângă acesta fiind întâlnite și alte specii ca mesteacănul pitic sau mesteacănul pufos.
Mai multe despre: Destinatii • Baile Tusnad • Covasna • lac • lac vulcanic • Lacul Stanta Ana • Muntii Ciucas • Tinovul Mohos • Tusnad • vulcanMai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.