Parcul Național Piatra Craiului e situat în zona centrală a României. La vest, e destul de izolat, fiind mărginit de Munții Carpați, dar dinspre sud e accesibil prin drumul european E574, care leagă două orașe mari, Pitești și Brașov. Până la Pitești se poate merge, dinspre București, pe autostrada A1, iar de acolo se urmează direcția Câmpulung, Dragoslavele. Se ajunge apoi la zona montană Rucăr, Moeciu, dominată de Castelul Bran, o atracție turistică majoră, inclusiv pentru străinii, atrași de legenda lui Vlad Țepeș. Peisajul e superb, în fiecare localitate de pe acest segment de traseu existând numeroase pensiuni și posibilități de cazare.
Orașul cel mai apropiat de valea Plaiul Foii e Zărnești. Aici se poate ajunge și venind dinspre Brașov, caz în care vă mai puteți opri și pentru a urca la cetatea Râșnov, din orașul omonim, cu arhitectură săsească. Din păcate, drumul de la Zărnești la Plaiul Foii e pentru moment bun doar pentru vehiculele de teren. E un drum forestier de 10-20 de km, pe care se circulă, dar fără întreținere. Peisajele oferite de masivul Piatra Craiului și de râul Bârsa merită neplăcerile acestei părți de traseu, căci acești munți cu creste stâncoase aduc cel mai bine cu semeția Alpilor, dintre munții românești.
Există numeroase posibilități de cazare, de la case de oaspeți la pensiuni cu mai multe etaje, căsuțe și un camping organizat. Dar puteți folosi la fel de bine și pajiștile de pe malul râului Bârsa, pentru a campa.
Cel mai înalt vârf din masivul Piatra Craiului e Vârful la Om (a nu se confunda cu Vârful Omu, din Munții Bucegi). Are 2.237 m altitudine și poate fi cucerit cu piciorul, într-o drumeție de aproximativ trei ore, pornind din Plaiul Foii. Traseul umează cursul apei proaspete a unui izvor de munte, peste care și trece în câteva locuri. La un moment dat, traseul abandonează cursul râului, pentru un urcuș abrupt de o jumătate de oră, către Refugiul Grind. De acolo vă puteți bucura de o panoramă într-un luminiș deosebit și să vă continuați ascensiune spre vârf.
Mai există și alte trasee montane, ce pot fi făcute din Plaiul Foii, dar sunt trasee lungi, de 6-8 ore, care necesită dormitul într-o cabană sau într-un cort. Un astfel de traseu pleacă din Plaiul Foii – Plaiul Mare – Curmătura Foii – Curmătura Oțelei – Șaua Tămășelului – Poiana Tămășelului. De aici sunt două posibilități de a ajunge la Peștera Cerdacu Stancului: prin Marele Grohotiș sau trecând pe la Cabana Garofița.
Mai multe despre: Destinatii • camping • drumetii • munte • Muntii Carpati • natura • peisaj • Piatra Craiului • Plaiul Foii • ZarnestiMai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.