Mănăstirea Horezu, capodopera stilului brâncovenesc

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Construită de Constantin Brâncoveanu la Românii de Jos între 1690-1693, Mănăstirea Horezu etalează la interior poate cea mai elegantă și mai matură frescă de inspirație bizantină din România, depășind chiar și predecesoarele sale medievale din Bucovina. Domnitorul martir a donat nu doar terenul, banii necesari construcției, dar și câteva moșii care să susțină economic comunitatea monahală. La data construcției era cea mai mare mănăstire din țară.

Horezu

Numele satului Hurezi, devenit ulterior orașul Horezu, vine de la denumirea populară a bufnițelor care trăiesc în pădurile vecine. Locul de reculegere beneficiază de liniștea muntelui Căpățânii (2.130 m).
Cei care au realizat efectiv lucrările de construcție se numeau: Vucasin Caragea, pentru partea de pietrărie, meșterul Manea, pentru lucrările de zidărie și un meseriaș și sculptor Istrate, pentru dulgherie și tâmplărie.

chili manastiresti

Biserica mănăstirii Horezu poartă hramul Constantin și Elena, familia imperială bizantină luată ca model de domnul român. După exemplul vasiliadelor înființate de Vasile cel Mare, soția domnitorului a fondat aici și o bolniță.
Biserica, acum inclusă pe lista monumentelor de patrimoniu protejate de UNESCO, a avut ca model arhitectonic lăcașul de cult al mănăstirii Curtea de Argeș.

Sfanta Treime

Stilul brâncovenesc: Luminata domnie a lui Constantin Brâncoveanu a fost pentru arte o adevărată Renaștere, la scara Țării Românești. Felul de a construi, cu o eleganță clasică, culoare locală și exuberanță barocă, a consacrat pentru arhitectura epocii sale și a câtorva urmași la tron denumirea de stil brâncovenesc. Câteva dintre cele mai reprezentative biserici din Muntenia poartă amprenta stilului brâncovenesc: Catedrala Patriarhală din București, Biserica Colțea (de lângă actualul spital omonim de la Universitate), Biserica Sfântul Gheorghe Nou (de la Piața Sf Gheorghe), Biserica Stavropoleos (din centrul istoric al Bucureștiului), Mănăstirea Antim (ascunsă odată cu construirea Casei Poporului în spatele blocurilor de pe bulevardul denumit popular „La Fântâni”), Mănăstirea Horezu, Mănăstirea Govora. Dar capodopera ecleziastică a stilului brâncovenesc a fost, cu siguranță, superba Mănăstire Văcărești, demolată de Nicolae Ceaușescu din simplu elan distructiv, fără a ridica măcar altceva pe locul rămas viran. Palatul Mogoșoaia este o culme a exprimării laice a stilului brâncovenesc, ca și mare parte din Palatul Cotroceni.
Ca un omagiu adus acestui stil arhitectonic, inclusiv viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului va purta amprenta stilului brâncovenesc.

stil brancovenesc horez

Dacă decorațiunile sculptate în piatră și lemn, de un mare rafinament, sunt eclipsate de comparația cu Mănăstirea Curtea de Argeș, pictura interioară a bisericii e aproape de perfecțiunea artei ortodoxe.

judecata horezu

În pridvorul bisericii se găsește o reprezentare a temei Judecății de Apoi, care te trimite instantaneu cu gândul la alte tratări ale temei, în special la celebra versiune de la Voroneț. Mult mai faimoasa frescă de la Voroneț are de partea sa tratarea unitară a temei, neîntreruptă de alte elemente arhitecturale, care o face unică în întreaga lume. Dar pictura de la Horezu probează un excepțional nivel al măiestriei artistice, o puritate a păstrării canoanelor de pictare a bisericilor. În plus, întreaga pictură din interiorul bisericii și cea din pridvor sunt păstrate într-o stare foarte bună, aproape ca în vremea lui Constantin Brâncoveanu. La fel de impresionantă este și monumentala catapeteasmă sculptată în lemn de tei și suflată cu aur.

grajduri

Pe lângă un centru monahal (lăcașul a fost mănăstire de călugări, apoi de maici), Horezu e și un important centru cultural. Se mai poate vizita biblioteca mănăstirii, cu manuscrise vechi de sute de ani, care amintesc de avântul cultural din epoca lui Brâncoveanu, care a făcut posibilă apariția primei traduceri integrale a Bibliei.

De asemenea, consfințind statutul de patron al artelor al lui Constantin Brâncoveanu, la Mănăstirea Horezu a existat și un centru cu tradiție în pictarea icoanelor unde creativitatea s-a putut manifesta inspirată și de motivele locului, întrucât numele de Horezu a devenit demult sinonim cu arta ceramicii pictate cu motive populare.
chilii

Mai multe despre: Destinatii
Multimedia

Imagini video filmate în interiorul mănăstirii Hurezi
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

Harta

Pentru a ajunge mai ușor la acest obiectiv turistic, aveți mai jos o hartă.

La Horezu se poate ajunge pe Drumul European E81, care leagă Pitești de Drobeta Turnu-Severin.

Harta
ro