Cu o istorie de o mie de ani, mănăstirea Rila e locul preferat de pelerinaj al bulgarilor şi o atracţie turistică pentru străinii care nu ratează niciun loc de pe lista UNESCO. Iar acest loc îşi merită locul pe lista obiectivelor de patrimoniu mondial atât prin arhitectura încântătoare cât şi pentru peisajul montan în care se află.
De jur împrejur, Rila e înconjurată de munţi care invită la drumeţii, pe potecile cărora puteţi călca în zăpadă chiar şi în august. Aerul e deosebit de curat, locul e liniştit, încă neştiut de mulţi dintre turiştii români care au luat cu asalt staţiunile de ski sau de pe litoralul bulgăresc. Pentru ajunge aici va trebui să vă abateţi puţin de la ruta ce merge spre Kulata, poarta către Halkidiki sau alte populare ţinuturi greceşti. Oraşul cel mai apropiat de Rila e Blagoevgrad, în sud-vestul ţării, la circa 100-150 de km sud de Sofia.
Mănăstirea din creierii munţilor Pirini a fost înfiinţată de Ivan din Rila, un călugăr sanctificat ulterior. Ea a luat forma unei adevărate fortăreţe, cu chilii foarte frumoase aşezate pe trei nivele de jur împrejurul bisericii. Zidurile albe ornate cu cărămidă roşie şi acoperiş din lemn fac nenumărate bolţi arcuite ca nişte pridvoare ţărăneşti şi demonstrează un gust deosebit.
Biserica e ceva mai recentă, doar 170 de ani, iar pictura e recent restaurată şi foarte viu colorată. Este o pictură care vădeşte ceva mai multă naivitate decât rafinatele fresce bucovinene, dar canoanele bizantine sunt şi aici păstrate cu stricteţe. La interior, unde fotografierea nu e permisă, vedem o pictură mult mai măiestrită decât în pridvor, cu temele uzuale unei biserici răsăritene. Reprezentarea uriaşă a lui Hristos Pantokrator din cupola principală nu lipseşte. De asemenea, fumul lumânărilor a estompat la interior cromatica prea vie şi prea simplistă din pridvor, creând nuanţe ceva mai subtile.
În pridvor sunt reprezentări ale Sfintei Treimi, scene din Apocalipsă, cu Judecata Mielului, dar şi scene din geneză şi o originală demonologie. Românii vor fi încântaţi să vadă reluată într-o formă destul de familiară tema Judecăţii de Apoi, pictată după aceleaşi îndrumătoare canonice ca la Voroneţ sau la Hurezi.
Mănăstirea, aflată la peste 1100 m altitudine, a fost distrusă de raidurile otomane din secolul XV şi reconstruită cu ajutorul Bisericii Ruse. Rila a fost vizitată chiar şi de Papa Ioan Paul al II-lea.
Mai multe despre: Destinatii • arhitectura bizantina • Bulgaria • fresce • Manastirea Rila • manastiri • ortodoxie • pictura murala • RilaMai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.