E greu să alegi cel mai plăcut loc dintr-un oraș atât de încântător ca Sevilia, dar parcul Maria Luiza concurează categoric cu piețele publice faimoase și cu catedralele orașului, prin calmul și armonia pe care o inspiră. Și nu se reduce totul la natură în acest parc, redesentat pentru expoziția Ibero-Americană din 1929.
Sunt mai multe clădiri frumoase în interiorul parcului. Unul este Muzeul de Arte și Tradiții Populare din Piața America (Museo de Artes y Costumbres Populares), unde se găsesc colecții de costume și evocări ale tradițiilor populare din Spania și din Andaluzia în particular.
O altă clădire reprezentativă se găsește în Plaza de Espana și adăpostește astăzi Muzeul de Arheologie.
Grădinile au fost proiectate de arhitectul peisagist francez Jean Claude Nicolas Forestier, un discipol al lui Georges Eugene Haussmann și Jean-Charles Alphand, care a modelat Parisul și alte orașe importante ca Buenos Aires din Argentina și Havana din Cuba.
Proiectul redesenării grădinilor Sultanului din Casablanca, Maroc, un deceniu înainte, a fost șansa lui Forestier de a întâlni tradiția grădinilor arabe. Forestier credea în funcționalitatea spațiului public, în concordanță cu ideile lui Le Corbusier, și era în adâncul său un botanist, pasionat de fiecare specie de plante.
În nordul Africii, Forestier a întâlnit tradiția arabă a grădinilor private, cu labirintul lor înverzit de portocali, lămâi și palmieri maietuoși. Era un lux rezervat pentru foarte puțini, care putea fi folosit acum pentru întregi comunități urbane. Iar în Andaluzia, în sudul Spaniei, exemplele de grădini complicate erau la tot pasul în urma aceleiași influențe maure, de la Alhambra din Granada, la Alcazar, chiar în vecinătate, aici în Sevilia.
Nicolas Forestier a creat vastul parc din Sevilia folosind la maxim vegetația mediteraneană cu portocali și palmieri, pini care umbresc aleile geometrice, dar și cu aranjamente florale complexe, pe care peisagistii francezi din școala de la Versailles avuseseră suficient timp să le experimenteze.
Frumusețea naturii e potențată de animalele care dau viață parcului Maria Luiza: păsări cântătoare sălbatice diverse, cai atletici care trag caleștile turiștilor și mai ales porumbei.
Porumbeii albi sunt îmblânziți și abia așteaptă să fie hrăniți, aventurându-se chiar și pe mâinile celor ce le dau grăunțe.
Parcul e numit după infanta Maria Luiza Fernanda, ducesă de Montpensier, care a donat terenul aparținând palatului, la sfârșitul secolului XIX. Maria Luiza a fost fiica cea mică a regelui Spaniei, Ferdinand al VII-lea.
Mai multe despre: Destinatii • animale • copii • Maria Luiza • Mudejar • natura • parcuri • porumbei • porumbel alb • Sevilia • SpaniaMai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.