Revoluția Română în viziunea Armatei

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Un muzeu fara suflet, mi-a spus un revoluționar timișorean când l-am întrebat dacă a văzut memorialul Revoluției de la Muzeul Militar din București. Și exact aceeași senzație o trăisem și eu, cu câteva luni înainte, la inaugurarea expoziției. Ar fi ca și cum birocrați ai celui de-al treilea Reich ar încropi un memorial al Holocaustului. Aproape toți cei peste o mie de morți din Revoluție au murit împușcați de arme ale soldaților români și tocmai armele sunt principalele exponate din colecție.

steag revolutie

O cruce rece din marmură, în stilul monumentelor, care îi lasă indiferenți pe trecători, ridicate după ’90 în marile orașe, e cea care îi aduce în amintire pe cei uciși. Numele lor sunt cioplite pe un perete al muzeului și doar fotografiile din decembrie 89 aduc ceva din căldura umană a acelei ierni fierbinți.

memorial

Un exponat deosebit de valoros pentru istorie este tunica pătată de sânge a lui Vasile Milea, ministrul Apărării în timpul izbucnirii Revoluției de la Timișoara. Sinuciderea sau asasinarea lui Milea în 22 decembrie reprezintă încă un subiect controversat, la fel și rolul său în acele evenimente. Deși numele lui Vasile Milea a fost dat unui mare bulevard din București, acesta a participat activ la reprimarea revoltei de la Timișoara. Fostul șef al armatei completează astfel o listă mai lungă cu generali acuzați de crime în timpul revoluției, de la Nicolae Militaru, la Ștefan Gușe, Victor Atanasie Stănculescu, Mihai Chițac, Ion Hortopan și alții.

muzeu

Deși rotițele justiției s-au mișcat anevoie în cei douăzeci de ani de la Revoluție, în fața instanțelor au ajuns 176 de militari, dintre care 18 generali – 12 de la Miliție și 6 de la Armată. De coordonarea acestor forțe armate s-au ocupat nomenclaturiștii Partidului Comunist. Doar 24 dintre liderii Partidului Comunist au fost deferiți justiției, cei mai mulți scăpând fie prin vicii de procedură, fie pe motive medicale.

Vasile Milea muzeul militar

Mai mult, în timpul mandatului lui Ion Iliescu au fost amnistiate o parte din abuzurile comise în timpul Revoluției, iar cei care au primit totuși condamnări, au fost grațiați. Între ei: colonelul de Miliție Nicolae Ghircoiaș, complice la ștergerea urmelor după arderea cadavrelor revoluționarilor timișoreni, generalul de Armată Constantin Rotaru, locotenent-colonelul Ion Păun, capitanul Constantin Gheorghe, toți trei, părtași la reprimarea revoluției de la Timișoara, generalul Grigore Ghiță, participant la masacrul de pe Aeroportul Otopeni, maiorul de miliție Iosif Veverca și locotenent-colonelul Ion Corpodeanu participanți la represiunea din Timișoara și la arderea cadavrelor.

Generalii Stănculescu și Chițac au beneficiat la rândul lor de clemența justiției și politicienilor, la fel cu întreg lotul CPEx (vârful nomenclaturii PCR), care fusese inculpat în 1990 într-un proces tip Nurenberg, grațiat de Ion Iliescu. Ion Coman a fost grațiat de Emil Constantinescu după ce a executat mai puțin de 3 ani din pedeapsă.

vizitare

Un lucru tulburător este că dintre victimele Revoluției, mai mult de jumătate (peste 600 de persoane, adică) erau militari, victime ale unor diversiuni, cum au fost cele susținute prin intermediul Televiziunii de către diverși ofițeri. Știrile despre ”teroriști”, care au semănat panică în rândul populației au fost transmise pe post nu doar de redactorii TVR, dar și de ofițeri precum Nicolae Militaru, Ștefan Gușe, căpitanul Mihail Lupoi, amiralul Emil Cico Dumitrescu.

vizitare

La începutul anilor ’90 au existat câteva inițiative reformiste în cadrul Armatei: ADM (Acțiunea pentru Dreptate Militară) și CADA (Comitetul de Acțiune pentru Democratizarea Armatei), soldate cu un eșec și cu marginalizarea celor care cereau investigarea rolului Armatei în Revoluție și schimbări reale la nivelul conducerii. Deși între timp Armata Română a devenit membră a NATO, ea ramâne alături de SRI și Poliție în rândul instituțiilor care nu și-au precizat public mai mult decât formal ruptura de instituțiile perioadei comuniste pe care le-au moștenit. Expoziția de față reprezintă un recurs necesar la memorie, dar riscă să rămână un act birocratic în condițiile în care se optează pentru o versiune cosmetizată a istoriei.

Mai multe despre: Destinatii
Multimedia

Imagini video filmate în timpul Revoluției, la Timișoara și București:

Timișoara: Armata reprimă un protest spontan folosind armament și vehicule de război împotriva civililor neînarmați. Ofițeri de Miliție și Securitate au tras chiar și împotriva protestatarilor adăpostiți în scări de bloc. Cei răniți au fost luați din spitale, iar cadavrele au fost incinerate din ordinul Elenei Ceaușescu pentru a șterge urmele crimelor.

București: În 21 decembrie, participanții la miting au fost bătuți de scutierii din trupele de Securitate (USLA). S-au operat numeroase arestări, dar pentru că forțele de represiune erau depășite numeric de bucureștenii care cereau libertate, s-a apelat la intervenția brutală a armatei. Primii bucureșteni uciși au fost călcați de TAB-uri, care spre deosebire de cele conduse de militarii chinezi din Tien An Men, nu au oprit în fața conaționalilor.

La adăpostul întunericului, baricada ridicată de revoluționari la Intercontinental a fost spulberată de blindatele generalului Hortopan, din ordinul lui Milea. Spre dimineață, sângele de pe caldarâm era spălat cu furtunul, Elenei Ceaușescu raportându-i-se reușita operațiunii.

Conducătorul operațiunii militare din acea noapte nu a suferit nicio condamnare din partea instituției și a fost ulterior înmormântat cu onoruri militare.

În același an, imaginea unui student chinez cu două sacoșe în mână care înfruntă tancurile în Piața Tien An Men din Beijing făcea înconjurul lumii, devenind un simbol planetar al luptei pentru libertate.
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

Harta
O hartă cu ajutorul căreia puteți localiza mai ușor Muzeul Militar în București Harta
ro