Sighișoara, o bijuterie medievală, păstrată până în zilele noastre

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Dacă nu ar fi atât de mic, ar putea fi cel mai frumos oraș din România. Așa, Sighișoara rămâne o miniatură fermecătoare, care te face să te simți un explorator norocos atunci când o descoperi. În inima Sighișoarei e cetatea medievală, foarte bine păstrată și printre puținele încă locuite din Europa de Est. Cetatea are ziduri de 3, până la 15 metri, creneluri, guri de tragere, drumuri de strajă și celebrele turnuri de apărare în jurul cărora se uneau breslele meșteșugărești.

sighisoara

Cel mai faimos dintre toate e turnul cu ceas, transformat acum într-un muzeu de istorie medievală. Ceasul, probabil la fel de bătrân ca și turnul, are un cadran cu diametru de 2,4 metri, iar un mecanism mișcă la oră fixă figurinele din lemn de tei care simbolizează cele șapte zile ale săptămânii.

biserica evanghelica scara lemn

De turnul tăbăcarilor fusese alipit un turn al bărbierilor, dărâmat mai târziu. Turnul cositorarilor iese în evidență prin faptul că are forme diferite de la un etaj la altul. În cel mai înalt punct al cetății se găsește turnul giuvaergiilor, sau al aurarilor. Probabil poziției sale privilegiate i se datorează și nefericitul eveniment al incendierii sale de către un trăsnet.

pavaj turnul cu ceas

Alte turnuri păstrate sunt: turnul măcelarilor, ieșit în afara zidului de apărare, turnul frâghierilor, construit pe ruine mai vechi, turnul croitorilor, grav afectat de explozia prafului de pușcă depozitat în el când a izbucnit incendiul din 1676, turnul fierarilor, ridicat pentru a proteja biserica mănăstirii, turnul cizmarilor, care a avut cândva și tunuri pentru apărare.

turnul cojocarilor scara lemn

O mărturie a civilizației medievale o constituie și scara din lemn, acoperită ca un tunel, al cărei scop era acela de a-i proteja de intemperii pe copiii care urcau pe ea în drum spre școală. Urcând acum treptele bătrâne de aproape patru sute de ani ale scării, puteți ajunge la frumoasa construcție a bisericii evanghelice.

sighisoara

Biserica evanghelică din Sighișoara e atestată încă din 1345 și e construită în stil gotic, decorată cu sculpturi și cu mobilier din lemn. În această biserică s-au reunit în 1506 reprezentanții nobililor maghiari, secui și sași pentru a consfinți accesul la puterea politică din Transilvania doar pentru reprezentanții acestor trei națiuni.

sighisoara

Mult mai recentă, catedrala ortodoxă din Sighișoara a fost ridicată în perioada interbelică pe malul râului Târnava Mare și poartă hramul Sfintei Treimi.

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro