Pentru români, numele muntelui Durmitor sună foarte familiar și nu întâmplător: probabil că își are originea într-una dintre limbile romanice din Balcani, încă vorbite de vlahii din Serbia, de istro-românii din Croația sau de megleno-românii sau aromânii veniți din Grecia. Acestea sunt foste comunități de păstori ce cutreierau Balcanii fără a ține cont de viitoarele granițe naționale sau comunități sedentare, ce au păstrat limba și idenitatea latină după retragerea romanilor din regiune și după ce slavii și alți foști migratori au devenit majoritari în republicile din fosta Yugoslavie.
Numele Durmitor se referă la cineva care doarme și descrie perfect masivul foarte liniștit, acoperit cu stânci, presărat cu lacuri placiare, iarbă și jepi. Parcun Național Durmitor deține câteva dintre cele mai bune stațiuni de ski muntenegrene, cele mai multe în jurul orașului Zabljak, unde se găsesc toate facilitățile de cazare și distracție specifice unui turism modern.
Dar aerul muntelui Durmitor poate fi simțit mai bine în zonele nelocuite sau în care se găsesc doar stâne și mici sate. Un astfel de traseu leagă Zabljak de sătucul Trsa și seamănă foarte mult cu Transfăgărășanul nostru.
Drumule e asfaltat, dar foarte îngust și cu multe serpentine, unde abia pot trece două mașini simultan. Priveliștile sunt magnifice, dar din păcate locurile în care poți opri mașina sunt rare. Cum semnalizarea e deficitară, trebuie mare atenție sau un GPS pentru a nu ajunge pe unul dintre drumurile pietruite de la granița cu Bosnia. Cel mai mare vârf din masivul Durmitor e Bobotov, cu puțin peste 2.500 m.
Mai multe despre: Destinatii • Durmitor • munte • Muntenegru • Muntii Dinarici • natura • Transfagarasan • ZabljakMai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.