Pentru greci, imaginea muntelui cu piscurile pierdute între nori trebuie să fi fost atât de impresionantă, încât au considerat Muntele Olimp locul de întâlnire dintre cer şi pământ. De aceea, aici locuiau zeii lor, care reproduceau nu doar virtuţile dar şi viciile muritorilor, pe care îi puteau favoriza sau lovi, după caz. Panteonul grecesc cuprindea 12 zei: Zeus, Hera, Poseidon, Demeter, Ares, Atena, Apolo, Artemis, Hefaistos, Afrodita, Hermes, and Dionis, care erau urmaţi de alte zeităţi şi figuri mitice, care nu erau plasate în Olimp.
Olimpul e într-adevăr cel mai înalt punct al Greciei, cu vârful Mytikas, de 2.919 m. Acest habitat natural are o importanţă atât de mare, încât a fost proclamat primul parc naţional în 1938. E unul dintre puţinele locuri din lume unde poţi urca aproape 3.000 de metri în altitudine, pornind chiar de la nivelul mării. Din vârf marea Egee poate fi admirată, deşi zilele toride obişnuite în această ţară fac cerul şi marea să nu se mai distingă foarte bine una de alta.
Punctul de pornire al ascensiunii e oraşul Litochoro, de unde pleacă un drum asfaltat, până la Prionia (1.100 m). E un drum îngust, dar accesibil inclusiv autocarelor de turişti. Priveliştile oferite pe parcurs sun realmente spectaculoase. Potecile şerpuitoare ale adevăraţilor iubitori ai muntelui, care refuză mijloacele motorizate, se zăresc pe versanţii muntelui, fiind posibile mai multe abordări. Pe şosea există un mic punct de control un sunt notate numărul maşinii şi numărul de turişti care urcă, din motive de siguranţă. Călătorii primesc o hartă şi indicaţii.
Drumul pentru maşini se încheie la cabana Prionia, de unde pleacă grupuri întregi de drumeţi. Potecile sunt foarte bune şi marcate, dar veţi avea nevoie totuşi de bocanci sau ghete bune pentru munte. Din cauza îngheţului şi dezgheţului, pe ultima mie de metri, drumul e acoperit cu pietre friabile, unele nu foarte bine fixate în solul nisipos, deci apare pericolul de alunecare, dacă nu ai încălţări potrivite.
Turiştii occidentali vin echipaţi cu beţe de ski, care se pot dovedi folositoare. Trebuie avut în vedere că munţii grecilor nu seamănă cu cei de la noi, aşa că după aproximativ 1500 de m altitudine, vegetaţia trece de la conifere la arbuşti şi jepi, râmânând în final doar ierburi. Veţi fi constant expus arşiţei soarelui, deci crema de protecţie solară e binevenită.
De la Prionia mai există un popas important, numit Refugiul A (2.180 m). De aici, puteţi ataca vârful Scala (2.866 m). La Prionia şi la Refugiul A există izvoare captate de apă şi mici magazine, dar evident nu sunt tocmai preţuri de supermarket, aşa că e necesar să plecaţi aprovizionaţi cu doi litri de apă şi ceva alimente. Refugiul A oferă şi locuri de cazare, pentru cei care vor să atace vârful Mytikas, pentru care e nevoie de încă o zi.
Veţi fi probabil surprinşi să vegeţi în dogoritoarea căldură grecească locuri în care veţi păşi prin mici troiene de zăpadă. Frigul din timpul nopţii şi orientarea spre apus le păstrează aşa tot timpul anului, dar nu înseamnă că temperatura e mai puţin caniculară chiar şi acolo sus.
Mai multe despre: Destinatii • Grecia • Litochoro • munte • Olimp
Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.