Targurile de carte atrag atat profesionistii cartii, scriitorii si criticii, dar si vedete care fie cocheteaza cu literatura, fie vor pur si simplu sa isi largeasca orizontul. In ultima vreme, vedetele intra tot mai des in vederile caselor editoriale pentru asigurarea unor lansari de succes.
Reputata cercetatoare Marta Petreu si-a lansat lucrarea “Diavolul si ucenicul sau, Nae Ionescu si Mihail Sebastian”.
Un comentator necrutator al mentalitatilor romanesti, Adrian Majuru, si-a lansat volumul “Destin valah”, comentat de prietenul Valentin Protopopescu.
O mare valva a starnit si cartea-interviu realizata de Lucia Hossu Longin, “De vorba cu generalul Pacepa”, aparuta la Editura Humanitas.
Si, ca o dovada ca la o lansare de carte au ocazia sa ia cuvantul si cei care se exprima prin alte mijloace, graficianul Devis Grebu a vorbit la lansarea cartii “111 incursiuni in cotidianul romanesc”, scrisa de Teodor Baconschi, si pe care a ilustrat-o.
Spre bucuria editorilor, vanzarile de carte nu au scazut pe timp de criza, ba dimpotriva, in lipsa altor distractii mai costisitoare, romanii se intorc spre literatura. Mai mult, ziarele, prezente si la Bookfest, care distribuie zeci de mii de volume in fiecare saptamana, contribuie la un efort de culturalizare fara precedent in Romania.
Printre cartile cel mai bine vandute de la targ s-au numarat: Jurnalul Oanei Pellea, continand impresiile celebrei actrite despre tara in care traieste, dar si marturisiri intime, urmata de interviul exploziv luat de Lucia Hossu Longin generalului de Securitate Ion Mihai Pacepa. Volumul “Fata in fata cu generalul Ion Mihai Pacepa” a starnit controverse, fostul sef al Directiei de Informatii Externe care a fugit in Statele Unite ale Americii pentru a denunta regimul criminal al lui Nicolae Ceausescu in cartea sa “Orizonturi rosii”, nefiind iertat nici in ziua de azi de fostii securisti si oamenii lor din media.
Prezentat entuziast de Lucian Mandruta si de Grigore Cartianu ca un roman pasionant de aventuri, volumul “Shantaram” a dat lovitura la Bookfest. Cartea favorita a Madonnei s-a vandut ca painea calda, in ciuda dimensiunilor sale deloc de neglijat, iar o viitoare ecranizare a fostului detinut Gregory David Roberts promite sa devina un blockbuster si in cinematografe, nu doar librarii.
Tot bine s-a vandut si o alta carte de fictiune, “Iuresul sabiilor”, de George Martin, editata de Nemira, la fel si “Pistolarul”, cu o semnatura consacrata pe coperta, aceea a maestrului groazei, Stephen King.
Reputata scriitoare si cercetatoare Marta Petreu a lansat o carte care promite sa starneasca dispute in randul celor pasionati de istoria recenta, mai precis de perioada interbelica, volumul “Diavolul si ucenicul sau: Nae Ionescu – Mihail Sebastian”, care pune alaturi doua figuri aparent antagonice dar nu mai putin fascinante ale epocii.
Tot o carte cu un ton incitant e si “Destin valah”, de Adrian Majuru, sustinuta la lansare si de Valentin Protopopescu. Cartea aduna eseurile lui Adrian Majuru din ultimii 6 ani, denumite curajos si cu umor “101 texticulete”.
Dezbaterea initiata de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi pe tema “Romantism si modernitate” a fost o adevarata intalnire cordiala intre generatii, reprezentate de cercetatorii consacrati Paul Cornea si Mircea Anghelescu si tanarul critic literar Costi Rogozanu.
Fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu si-a lansat cartea “Geopolitica Matrioskai. Rusia postsovietică în noua ordine mondială”, un volum care vorbeste despre realitatile de dupa prabusirea Uniunii Sovietice si aparitia conflictelor din Transnistria, Abhazia, Osetia.
Mai multe despre: Eveniment • Adrian Cioroianu • Adrian Majuru • Bookfest • carte • Costi Rogozanu • Dan Zamfirescu • Devis Grebu • Grigore Lese • Lucia Hossu Longin • Marius Vintila • Marta Petreu • Paul Everac • Solomon Marcus