Cu o inteligenta sclipitoare, Bogdan Teodorescu vorbeste despre manipulare ca un vraci hindus care canta unei cobre, reusind un spectacol din incredintarea asistentei ca fiara pe care o hipnotizeaza ii e deopotriva indeajuns de cunoscuta pentru a o supune pana la docilitate si indeajuns de periculoasa pentru a-i fi fatala in orice secunda. Rememorand 5 milenii de manipulare, Bogdan Teodorescu face mai mult decat sa ne sugereze banalitatea raului, incearca chiar sa ne rastoarne intr-un mod voit socant perceptia oripilata despre manipulare, dinspre aceea a unui atentat malefic la libertatea de constiinta a individului, spre aceea a unui rau necesar pentru guvernarea multimilor care trebuie pazite de anarhie.
Au fost invitati sa vorbeasca la lansarea volumului ingrijit de Editura Tritonic – jurnalistul Robert Turcescu, Vlad Nistor, profesor la Facultatea de Istorie, Manuela Cernat, critic de film si profesor la UNATC, obisnuita sa comenteze viziunile regizorale si mutarile de culise, dar si un practicant al manipularii in spatiul politic romanesc, fostul prim-ministru, Adrian Nastase.
Teodorescu vede in omul modern o victima sigura a manipularii din partea organizatiilor politice, dar si a celor comerciale si de media. Multimile manipulate sunt, in viziunea autorului cele care fac propriu-zis istoria, fie ca e vorba de barbarii, fie de progres. Este singura metoda prin care indivizii au putut fi pusi laolalta intr-o constructie sociala si apoi au putut fi tinuti acolo.
Chiar daca pe parcursul cartii care dezvolta lucrarea de doctorat a profesorului Bogdan Teodorescu de la SNSPA sunt amintite efectele pozitive ale coagularii multimilor prin manipulare, tonul e unul pesimist. Evolutia celor cinci milenii de manipulare nu arata un triumf al individului si al libertatii, ci o crestere a puterii si sofisticarii cu care sistemul reuseste sa il determine sa actioneze impotriva inclinatiilor sale spontane.
Ziaristul Robert Turcescu s-a aratat impresionat de rasturnarea de perceptie pe care Bogdan Teodorescu o realizeaza la nivelul unui cuvant aflat acum pe buzele tuturor, in conditiile in care, ca realizator TV, e deseori acuzat de telespectatorii intalniti intamplator ca face parte dintr-o breasla ce are ca obiect de activitate principal modificarea
Criticul de film Manuela Cernat a vorbit despre cei care scriu scenariile vietii publice si regizeaza prestatiile actorilor sociali, in timp ce profesorul Vlad Nistor s-a referit la perspectiva istorica a fenomenului manipularii.
Dar probabil cea mai avizata prezenta la lansare a fost cea a lui Adrian Nastase, fostul prim-ministru care a putut experimenta intre 2000 si 2004 modalitatea prin care o societate poate fi guvernata de o oligarhie prin instaurarea unei dictaturi mediatice, in contextul unui control cvasi-total al audio-vizualului prin parghii economice sau politice.
Mai multe despre: Reportaj • 5 milenii de manipulare • Adrian Nastase • Bogdan Teodorescu • lansare • Manuela Cernat • Robert Turcescu • Vlad NistorMai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.