La o saptamana de la bataia pe micii lui Vanghelie, bucurestenii s-au asezat civilizat la coada la shaorma
Mancarurile sofisticate pregatite de maestrii bucatari si cofetari la Campionatul de gatit in aer liber au trecut pe locul doi pentru multimea de vizitatori, mai tentati de gustarile gratuite oferite la standuri. ”Profesionistii” care nu rateaza nicio ocazie de acest tip, usor de recunoscut dupa tricourile primite la mitingurile electorale, crosuri si alte evenimente, au luat la rand cozile la mostrele de mezeluri, pateuri si bere, probabil cu un sentiment de implinire ca in sfarsit oferta partidelor, limitata la mici cu mustar, e completata cu alte feluri de mancare.
Un stand vedeta a fost cel care oferea gratuit shaorma, la care oamenii s-au incolonat cuminti, dar nu a fost de refuzat nici gulasul, specialitatea bucatariei maghiare.
Daca pentru unii, week-end-ul canicular din parcul de langa Casa Poporului a fost doar o petrecere campeneasca, pentru bucatari, competitia a fost una cat se poate de serioasa.
Intrecerea a inceput, fireste cu aperitivele. Vineri s-au intrecut specialistii in prepararea antreurilor, asezate pe platouri imbietoare, urmate de meniurile complete si deserturi. Sambata au intrat in scena mancarurile grele: preparate la ceaun, la gratar si pe plita. Invitat special a fost maestrul canadian Robert Rainford, care a sustinut cateva demonstratii.
Maestrul bucatar Stefan Bercea a pregatit cea mai mare omleta din lume, ocazie cu care a intrat in Cartea Recordurilor. Ajutat de 19 bucatari, el a gatit o omleta de 3,75 tone, pentru care s-au spart 30.000 de oua, s-au curatat o tona si jumatate de cartofi si 300 kg de alte legume. 400 kg de sunca si tot atatea de branza, 30 kg de patrunjel, 15 kg de sare si 3 kg de piper au completat reteta. Pentru a praji cei 20 de metri patrati de omleta s-au folosit 200 de litri de ulei.
Si publicul vizitator a fost imbiat sa ia parte la intreceri. Au fost premiate: cea mai buna reteta cu specific pescaresc, cele mai bune alimente conservate in casa: muraturi, dulceturi, compoturi, gem, bulion.
Cum febra recordurilor a ramas vie in Capitala lui Sorin Oprescu, dupa ce in iarna a fost doborat recordul la carnati, acum a venit randul neaosului mititel si al sarmalei nationale. Echipa de la Hotel Paltinis a doborat recordul pentru cel mai lung mic si pentru cea mai lunga sarma, folosindu-se de instrumente inventate special pentru aceasta operatiune. Iar spectatorii nu s-au multumit doar sa inghita in sec, fiind invitati la campionatul national de mancat mititei.
Realizatorul celui mai reusit produs culinar romanesc a fost rasplatit cu un trofeu ce poarta numele regretatului bucatar si scriitor Radu Anton Roman.
Mai multe despre: Reportaj • bucatar • bucatarie • festival • gatit • mancare • mici • mititei • shaorma • vata pe batMai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.