Bucureștiul a prins mai multă roșeață în obraji pe durata celor patru zile de festival stradal de teatru, în timpul cărora aproximativ 20 de trupe din șapte țări i-au surprins și distrat pe trecători, fără bilet. Trupele au venit din Olanda, Franța, Spania, Elveția, Belgia și Germania cu sunete diferite, de la fanfară la muzică de cameră, cu acrobați și costume.
Păpuși uriașe și oameni pe catalige au oferit surprize plăcute celor mici, mergând pe străzile pietruite din Centrul Vechi, atât turiștii cât și localnicii neratând ocazia de a se fotografia cu marionetele.
Reprezentațiile au avut loc în locuri diferite din oraș, în fața Ateneului Român, lângă Spitalul Colțea, în fața magazinului Unirea sau în Centrul Vechi. Totul a culminat duminică seara cu o paradă a trupelor participante și a circa 250 de dansatori de la mai multe școli de samba, precum și cu un foc de artificii superb.
Cea de-a patra ediție a acestui festival de stradă a coincis cu sărbătorirea a 553 de ani de atestare documentară a Bucureștiului, capitala fiind menționată prima dată într-un act de pe vremea faimosului Vlad Țepeș.
O fanfara românească a acompaniat mai multe personaje insolite, ca un melc uriaș, mânat de un saltimbanc de la Racont’Art (Franța) sau o gorilă punk, un biciclist cât trei etaje de clădire și un căpcăun, care răpise o fată, de la Les Geants du Sud (Franța) ori siluetele africane pe catalige, de la Planet pas net (Franța).
Doamnele din Olanda, care au făcut un spectacol din cusutul la mașină, nu au avut nevoie de acompaniament, pentru că au avut propria muzică, la un pick-up mișcat de pedale. „Sunetul cusutulu” e un spectacol interactiv de stradă produs de Het Mobiele Naaiatelier (Olanda), în timpul căruia mașinile de cusut sunt puse în mișcare de două biciclete staționare, pedalate de voluntari din public, care vor să facă mișcare și să ajute la crearea unui accesoriu vestimentar.
Festivalul a coincis cu alte evenimente muzicale, care au avut loc în aer liber în oraș. Pianistul David Moreno (Spania) a dat un concert neobișnuit, suspendat la câțiva metri deasupra publicului, în spatele Băncii Naționale. Reprezentația sa a fost una rafinată, amestecând ineditul posturii cu efecte luminoase și proiecții pe pânza albă a pianului său de butaforie.
Festivalul Folk You, care a primit și numele Florian Pittiș, și-a ținut una dintre ediții în centrul vechi, cu recitaluri ale lui Dinu Olărașu, taraful de muzică lăutărească Rromark și alți interpreți, bine primiți de un public cu chef de cântat. Nu departe, în Piața Sfântul Anton, din fața Hanului lui Manuc, un cvartet a ținut și un excelent spectacol de muzică clasică.
Cea mai impresionantă reprezentație dintre cele prilejuite de festivalul de teatru a venit de la grupul francez Fanfare le Snob. Trecătorul neavizat putea crede că a nimerit la un ritual de vrăjitorie, cu cercuri de foc și indivizi stranii în rochii lungi și negre. Dar foarte curând realizai că participi la un act artistic în toată puterea cuvântului. Suflătorii și toboșarii alunecau printre spectatori, pe niște rotile ascunse sub rochiile negre cu crinolină, ca și cum ar pluti. Toți aveau pe capete niște conuri metalice, cu torțe aprinse și foloseau de asemenea focul, pentru a desena cercuri și diverse modele pe asfalt. Muzica lor e una excelentă, inspirată din filmele cu James Bond sau din repertoriul lui Goran Bregovic.
Spectacolul de închidere a avut loc în Piața Constituției, în fața Palatului Parlamentului, unde a evoluat trupa spaniolă La Fura dels Baus. Spectacolul lor avea o muzică stranie, care a prelungit momentele mai mult decât era cazul. În numerele lor foloseau două macarale uriașe, pentru a ridica o roată gigantică de metal, cu acrobați în interior. Punctul culminant a fost acrobația cu cei 50 de trapeziști, îmbrăcați în costume albe, care reflectau diverse culori. Ultima lor reprezentație, din seara de duminică a fost urmată de un grandios foc de artificii.
Mai multe despre: Reportaj • Bucuresti • Dinu Olarasu • Romania • spectacol • teatruMai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.