ro

Imagini de la prima zi de proteste împotriva măsurilor anti-pandemie

de Victor Grigore, Webphoto.ro

După două luni de carantină, bucureștenii au „sărbătorit” relaxarea și intrarea în starea de alertă printr-un protest în Piața Victoriei. Peste 300 de corona-sceptici s-au adunat în fața Guvernului pentru a-și striga nemulțumirile față de limitarea drepturilor și libertăților pe fondul epidemiei de coronavirus.

piata Victoriei

Demonstrația nu a avut niciun organizator, nefiind solicitată o aprobare de la Primărie. În lipsa oricărei mediatizări anterioare, oamenii s-au adunat de pe Facebook, dintre cei care nu au apreciat felul în care președinția și guvernul au tratat criza.

protest

Nici în piață nu au existat lideri ai manifestației, mai ales că nu existau niciun fel de tribună, microfon sau portavoce. În public au putut fi recunoscute unele personalități, precum publicistul de la Activenews, Iulian Capsali, avocatul Dan Chitic.

iulian capsali

Activistul civic Pompiliu Diplan tocmai publicase un film de o oră, în care explica manipularea din spatele „plandemiei”, dar filmul a fost șters de YouTube în aceeași zi. Cenzura, în general, a fost un subiect de discuție între participanți.

Avocații Mihai Rapcea și Mihai Tociu au venit cu un afiș, care denunța termoscanarea ca formă ilegală de control al populației.

Și alte măsuri propuse de stat nu sunt pe placul protestatarilor, cum ar fi recenta achiziție de soft pentru recunoaștere facială de către Poliția Română sau propunerea mai veche a actelor biometrice. Ei se tem că aceste măsuri, împreună cu ascultarea generalizată a telefoanelor de către serviciile secrete, ne îndreaptă spre un sistem similar cu cel al „creditelor sociale”, implementat deja în China de Partidul Comunist.

De altfel, în ciuda sugestiei din presă că orice protest e „mâna Rusiei”, manifestanții par mai curând inspirați de protestele din Statele Unite, unde domină simpatizanții lui Donald Trump. De altfel, o persoană a venit cu un steag al Statelor Unite și alți participanți au strigat USA, USA, la vederea lui.

Un tânăr, venit cu soția și copilul la protest, purta un tricou, pe care se putea citi: „Sunt născut în 1983, nu vreau ca fiul meu să trăiască în 1984”. Aluzia la cartea profetică a lui George Orwell e împărtășită de mulți din cei prezenți, foarte supărați de felul în care dreptul la liberă mișcare, la exercitarea profesiei, la exprimare, s-au putut pierde peste noapte din cauza unei gripe.

Au fost multe steaguri tricolor și chestiunea națională a fost poate cea mai proeminentă. După episodul exportului de „sclavi” pentru culesul sparanghelului și o carantină din care au ieșit favorizate doar lanțurile multinaționale de supermarketuri, s-a scandat: „Noi suntem români, nu slugi la stăpâni!”.

A doua problemă, cu care manifestanții nu sunt de acord e intenția autorităților, exprimată chiar și de președintele Iohannis, de a face obligatoriu un viitor vaccin. Ei se tem de efectele necunoscute, ale unui vaccin netestat, despre care nimeni nu știe încă nimic, existând și posibilitatea să nu poată fi găsit (cum e cazul pentru HIV sau SARS 1).

Din nou, dat fiind că nu exista o tribună, discuțiile erau mai mult în grupuri mici. S-a scandat și „Demisia!”. Alte nemulțumiri au fost cele legate de amenzile neconstituționale date de poliție în această perioadă, dar și prelungirea interdicțiilor. Oamenii consideră o discriminare că persoanele mai bogate, care au o casă de vacanță, pot părăsi localitatea, spre deosebire de cei care nu au așa ceva.

O scandare populară a fost și: „Toate partidele, aceeași mizerie!”.

Mai multe despre: Reportaj
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.