Peste zece mii de bucuresteni au tinut sa fie alaturi de cantaretul de muzica populara Ion Dolanescu, condus pe ultimul drum. Timp de doua zile, cei care l-au cunoscut, sau simpli iubitori ai folclorului au putut depune flori si aprinde lumanari la Ateneul Roman. O mare de oameni a privit duminica dimineata pe un ecran gigant si a ascultat concertul "in memoriam", ce a avut loc chiar la capataiul regretatului solist, in rotonda Ateneului.
Orchestra Lautarii din Chisinau, condusa de violonistul Nicolae Botgros, a interpretat o suita de melodii funebre, pasaje din Rapsodia Romana a lui George Enescu si Balada lui Ciprian Porumbescu, dar si romante si cantece populare ale lui Ion Dolanescu.
Fiul artistului, Ionut Dolanescu, a oferit cel mai emotionant moment, cantand binecunoscuta melodie de jale a Mariei Tanase, "Lume, lume, soro lume". Emotia celor de afara a razbatut pana in interiorul Ateneului printr-un val de ropote de aplauze, dupa acest moment si dupa cele care au urmat. Ionut Dolanescu l-a tinut in brate pe fiul sau de doar cateva luni, nepotul pe care Ion Dolanescu si-l dorise intreaga viata, si de la care e asteptata continuarea traditiei artistice a familiei.
Soprana Leontina Vaduva, o prezenta obisnuita la Covent Garden, Scala din Milano sau Metropollitan, a interpretat "Pieta Signor", de Verdi. Leontina Vaduva a venit de la Paris si cu un mesaj de la mama sa, Maria Ciobanu, fosta sotie si partenera de scena a lui Ion Dolanescu, aflata in prezent in Los Angeles, pentru probleme de sanatate. Tot de la mare departare a venit si Dragos Dolanescu, fiul artistului si al unei costaricane. El a citit cu accent sud-american dar intr-o frumoasa limba romana un mesaj in memoria tatalui sau.
De la Ateneu, cortegiul funerar, urmat de mii de bucuresteni s-a indreptat spre kilometrul zero, la biserica Sfantul Gheorghe Nou, unde a avut loc slujba de pomenire. Vicarul Bucurestilor a citit mesajul preafericitului patriarh Daniel, printre cei care au tinut discursuri numarandu-se preotul din Persinari, satul natal al lui Ion Dolanescu, dar si liderul PRM Corneliu Vadim Tudor.
Numarul urias al celor care au umplut inca de dimineata aleile cimitirului Bellu a facut imposibila patrunderea cortegiului funerar pana la locul de veci. A fost nevoie de mai bine de o ora si jumatate, si de eforturile jandarmeriei, care a creat cordoane de ordine, pentru ca trupul neinsufletit al cantaretului sa poata ajunge la groapa.
Ion Dolanescu a incetat din viata in urma unui infarct, la varsta de 65 de ani. A fost nu doar unul dintre cei mai indragiti cantareti de muzica populara, dar si cel mai imprimat artist roman, cu peste 50 de discuri Electrecord. Timp de patru ani, Ion Dolanescu a fost si deputat in Parlamentul Romaniei, din partea Partidului Romania Mare.
A primit Discul de Aur pentru intreaga cariera. A debutat in prezenta inegalabilei Maria Tanase si a imprimat discuri in colaborare cu fosta sa sotie, Maria Ciobanu, cu Irina Loghin, Ionela Prodan, Elena Merisoreanu, Tiberiu Ceia, precum si cu fiul sau, Ionut Dolanescu.
Mai multe despre: Reportaj • funeralii • inmormantare • Ion Dolanescu • muzica populara • Nicolae BotgrosMai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.