Peste 1.000 de persoane au participat sâmbătă la un nou protest împotriva restricțiilor impuse de guvern în timpul epidemiei de coronavirus. O nemulțumire nouă pe lista lungă a anului 2020 a fost și interdicția dictată împotriva pelerinajelor religioase. Oamenii sunt indignați că, după ce au avut o noapte de Înviere cu bisericile închise, acum raclele sfinților (Paraschiva la Iași și Dimitrie, la București) sunt păzite de jandarmi și se prefigurează un Crăciun cu persecuții similare.
O mare parte dintre participanți proveneau din nordul Moldovei, Piatra Neamț, Suceava, Bârlad, dar și din Banat și Ardeal. Erau preponderent enoriași pașnici, care au rostit numeroase rugăciuni împreună și au cântat tropare. Cu atât mai de neînțeles apare gestul Jandarmeriei de a provoca o adunare de oameni inofensivi, cu destul bătrâni și copii, care la momentul intervenției jandarmilor nu scandaseră nici măcar o lozincă.
Incidentul a apărut în momentul în care tinerii, care cărau materialele pentru ridicarea scenei au fost opriți de cordonul de jandarmi. Manifestația era una legală, autorizată de Primăria București pentru acel loc și acea oră, ca manifestație culturală și de protest. Dar jandarmii au considerat că oamenii au autorizație doar să se adune, nu să instaleze și scenă. Lucru contestat de organizatori, care susțineau că o manifestație culturală implică și instalația de sonorizare.
Văzând că organizatorii sunt reținuți de cordon, mulțimea s-a deplasat din piațeta de la fântână, pe străduța ce duce spre Facultatea de Arhitectură. A fost momentul în care s-a produs o mică busculadă, iar membrii Frăției Ortodoxe, conduși de Dan Grăjdeanu, au forțat cordonul, trecând cu materiale. Mulțimea a scandat „Jandarmeria apără hoția!” și ”Libertate!”. Apoi s-au retras în piață, cântând imnuri religioase. Polițiștii au amendat o parte din organizatori și participanți pentru acest incident, pe care l-au provocat artificial chiar forțele de ordine, spre deliciul televiziunilor.
Din cauza acestui incident, primele cuvântări, deschise de organizatorul Pompiliu Diplan, s-au făcut auzite printr-o portavoce. Mai mulți avocați urcați pe scenă, între care Dan Chitic și Diana Iovanovici Șoșoacă, au subliniat că nu există bază legală pentru astfel de interdicții, întrucât Constituția României garantează libertatea de manifestare a credinței religioase. Ei au amintit și dublul standard, care permite „pelerinaje” zilnice la metrou (cu peste o jumătate de milion de participanți, în spațiu restrâns). Dar și ipocrizia celor care au chemat acum două săptămâni la alegeri în număr mare. Pompiliu Diplan a subliniat blatul politic, prin care s-a ajuns la situația absurdă ca o potențială fraudă electorală cu sacul de voturi să fie filmată, dar să nu fie contestată de contra-candidatul prezumtiv păgubit.
Invitatul surpriză al manifestației a fost artistul internațional Nicolae Voiculeț. Ca și alți artiști, el s-a plâns că din primăvară nu a mai putut să își exercite profesia și că speranțele cele mai optimiste vorbesc de primăvara următoare, ca dată când concertele s-ar putea relua. „Nu îmi doresc să cânt în fața unor scaune goale, cânt pentru public!”, a spus artistul. Într-un moment înălțător, Nicolae Voiculeț a acompaniat la nai o rugăciune rostită de părintele Emanoil.
Apoi mulțimea prezentă în Piața Universității a izbucnit într-un cor, intonând imnul național alături de maestrul Voiculeț, acompaniat la bucium de Argentina Floca, din satul lui Avram Iancu, din Munții Apuseni. După mai multe discursuri și lăsarea întunericului, Nicolae Voiculeț a revenit pe scenă pentru a cânta o horă, în care s-au prins mulți dintre participanți. Muzical, seara a fost încheiată cu o piesă rock, prelucrare după „Noi suntem români!”, cântată de fostul solist al trupei Iris, Rafael, și soprana Alexandra Spireanu.
Printre discursurile cele mai apreciate a fost cel al teologului Mihai Silviu Chirilă, din Piatra Neamț, soțul unei judecătoare, care nu impune masca în sala de judecată. El a povestit cum i-a fost îngrădit accesul la justiție, pierzând 3 procese, pentru că nu a fost primit în tribunal fără mască și cum mica manifestație din orașul nemțean a fost stopată de primărie.
Experiențe similare au relatat și tinerele Mădălina Albu, venită de la Timișoara și Diana Coman, din Cluj. Mircea Pușcașu de la „Bucovina profundă” și Adrian Aciu au vorbit despre pericolele instituirii vaccinării obligatorii pentru toată populația sau pentru toți copiii.
Mai mulți dintre participanți au promis că vor merge la Iași pe data de 14 octombrie, în procesiune, indiferent de restricțiile impuse de guvern. Alături de scandările împotriva guvernului și președintelui Iohannis, cea mai contestată figură a fost cea a doctorului Arafat. Mihai Silviu Chirilă a amintit că doar cetățenii născuți în România au inatacabilă cetățenia, în schimb, cetățenia poate fi retrasă celor care au dobândit-o ulterior și comit fapte reprobabile.
Mai multe despre: Reportaj