Marea Britanie a marcat 70 de ani de la victoria aliată în cel de-al doilea război mondial printr-o serie de festivități și concerte. Maiestatea sa regina Elisabeta a II-a a participat la serviciul religios în catedrala Westminster, comemorând astfel victimele celui mai mare război din istorie – estimate între 50 și 85 de milioane.
Cu spectrul unei noi conflagrații mondiale, predica a amintit și mulțimilor adunate în jurul catedralei de lângă parlament că speranța păcii a fost în inimile tuturor la finalul războiului. În amintirea momentului, clopotele au bătut în întreaga Anglie duminică la ora 11.
Denumită VE Day, data de 10 mai marchează victoria în Europa împotriva Germaniei a aliaților, care au inclus Statele Unite, Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Franța și alte națiuni europene. Războiul a continuat în Asia până la înfrângerea Japoniei și utilizarea a două bombe atomice.
Slujba din Westminster Abbey a fost urmată la Londra de o paradă militară. Oaspeți omagiați au fost cei o sută de veterani de război, primiți cu admirație de mulțimi. Turiștii s-au bucurat de frumusețea uniformelor ceremoniale ale armatei britanice, în special tunicile roșii ale infanteriei și căciulile de blană ale Gărzii Canadiene, Aviația Regală și Flota Regală.
Printre celebritățile prezente au fost ducesa de Cornwall, Camilla Parker, primarul Londrei, Boris Johnson și Nigel Farage, fostul lider al UKIP.
Îndelungata viață a reginei Elisabeta e o pagină de istorie, în care regăsim marile momente ale secolului. La data războiului, tânăra prințesă era deja cunoscută ca viitoarea succesoare a tatălui său, regele Geore al VI-lea. În această postură publică, prințesa a luat parte la câteva operațiuni probabil propagandistice în cadrul corpului de femei voluntare, care susțineau efortul de război prin asistență medicală. La puțină vreme după război, în 1952, regina urca pe tron la doar 25 de ani.
Regina prezida asociația celor 54 de țări care alcătuiesc Commonwealth, o rămășiță a fostului imperiu britanic. Dar și domnea peste mai multe țări, dincolo de Anglia, cum ar fi: Canada, Australia, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Pakistan, Malta, Jamaica, Barbados, Trinidad Tobago, Ghana, Kenya, Papua Noua Guinee, Uganda, Sierra Leone. Evident, includea și componentele Marii Britanii: Scoția, Țara Galilor, Irlanda de Nord și alte câteva teritorii insulare.
Originea familiei domnitoare a Angliei e germană. Dar în 1917, în contextul primului război mondial, numele Saxa Coburg Gotha a fost abandonat în favoarea numelui Casa de Windsor, după castelul din apropierea Londrei. Regina ar fi trebuit să ia alt nume de familie după căsătorie, dar rangul prințului consort Philip era prea mic, neprovenind dintr-o familie domnitoare. Așa că s-a decis păstrarea numelui dinastiei de Windsor, ca și cum acesta „s-ar fi măritat” cu regina.
Regina a fost unul din cei mai mari călători din istorie, întâlnind o pleiadă de președinți, prim miniștri și monarhi sau alte figuri emblematice, între care s-au numărat și ultimii cinci papi. Între toți președinții României, Nicolae Ceaușescu s-a bucurat de cele mai înalte onoruri, fiind plimbat chiar în caleașca regală, alături de regină și de Elena Ceaușescu, în timpul vizitei de stat la Buckingham. Chiar dacă, ulterior, biografii s-au arătat stânjeniți de acest moment, o onoare acordată unui număr restrâns de vizitatori oficiali.
Ulterior, fiul cel mare al reginei, prințul Charles, a dezvoltat o pasiune statornică pentru dealurile și pădurile românești, petrecând mult timp din an în reședința sa de la Viscri.
Mai multe despre: Reportaj • Anglia • Boris Johnson • Marea Britanie • militari • Nigel Farage • parada • regina Elisabeta • soldati • uniforme
Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.