Traian Basescu le-a spus cititorilor adunati sa-l asculte la Gaudeamus ca au posibilitatea sa puna in practica o lege a lustratiei prin votul pe care il dau. In preziua Referendumului si a alegerilor pentru Parlamentul European, Traian Basescu a generat un miting ad-hoc participand la lansarea formei tiparite a Raportului Tismaneanu.
Traian Basescu nu rateaza nicio ocazie de a face o baie de multime, deci a ales pentru vizitare cea mai aglomerata zi a targului de carte.
Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania (pe scurt, comisia Tismaneanu) si-a prezentat raportul si in cadrul unei sedinte solemne a parlamentului marcata de protestele zgomotoase ale unor parlamentari peremisti si pesedisti. Editura Humanitas, condusa de Gabriel Liiceanu, a definitivat acum forma tiparita a muncii unui colectiv de istorici, politologi si intelectuali care au trait si studiat epoca.
Nu poate fi ignorata nici dorinta presedintelui de a exploata din punct de vedere electoral tema anticomunismului, mai cu seama in fata unui public elevat, cum este cel prezent la targul de carte Gaudeamus. Basescu a ales cea mai aglomerata zi a targului (sambata) si, chiar daca pe parcursul discursului nu s-a referit la alegerile de duminica, a facut sugestia privind lustratia, intr-o fraza la incheierea discursului.
Au mai luat cuvantul la lansarea de la standul Editurii Humanitas din Romexpo politologul Vladimir Tismaneanu si Gabriel Liiceanu. Vladimir Tismaneanu a marturisit ca acest raport este cel mai inalt punct al carierei sale si un raspuns dat celor plini de venin, care au contestat vehement oportunitatea demersului. De asemenea, Tismaneanu a tinut sa aminteasca meritele colectivului pe care l-a coordonat si in special ale celui care a fost regretatul disident Virgil Ierunca.
Raportul Comisiei Tismaneanu reprezinta prima condamnare oficiala a comunismului ca regim ilegitim si criminal asumata de catre o autoritate a statului Roman. In discursul sau, Basescu a tinut chiar sa exagereze acest merit pe care il vede ca pe un moment de cotitura in istoria tarii. In optica presedintelui, Revolutia ar fi ramas doar ca o saptamana de revolta daca nu ar fi fost urmata si de o consemnare oficiala de aceasta natura a rupturii de trecut. Cam mult, din partea unui politician care nu numai ca nu a luat parte la revolutia pe care acum pretinde ca o definitiveaza printr-un gest democratic, dar care la ultima dezbatere cu Adrian Nastase de la alegerile din 2004 folosea cinstit sintagma doi comunisti ca noi!
Structurat in trei parti majore, raportul este o radiografie foarte precisa a societatii romanesti sub comunism. Prima parte e dedicata Partidului Comunist, subliniat fiind rolul consilierilor sovietici si metodele folosite pentru destructurarea societatii romanesti. Cea de-a doua parte are ca obiect Represiunea si se refera evident la genocidul produs de cel mai brutal dintre regimurile comuniste instaurate in satelitele fostei Uniuni Sovietice. Sunt bine documentate conditiile de exterminare din inchisori, tortura psihica, manipularea, metodele de lucru ale Securitatii ca instrument al terorii.
In fine, a treia parte a raportului are ca obiect Societatea, Economia si Cultura, respectiv impactul pe care comunizarea l-a avut asupra acestor trei zone. In special pasajele in care sunt redate exemplele de servilism ale unor propagandisti deveniti politicieni de tranzitie au starnit indignarea unor personaje ca Vadim Tudor, Ion Iliescu sau Adrian Paunescu, inamici declarati ai raportului.
Nu este noul manual Roller spune Tismaneanu (Mihai Roller a fost autorul manualului unic de istorie devenit obligatoriu in toate scolile romanesti dupa ocupatia sovietica). E doar adevarul asa cum il vedem noi. Vladimir Tismaneanu a tinut sa infirme si acuzatiile ca alegerea Editurii Humanitas, condusa de Gabriel Liiceanu, s-a facut din considerente politico-financiare, amintind celelalte lucrari ale sale publicate la Polirom sau la alte edituri.
De altfel, Gabriel Liiceanu a subliniat ca tiparirea cartii s-a facut din fonduri private nu de stat, iar orice suma care va depasi valoarea investitiei va fi donata Memorialului de la Sighet.
Presedintele Basescu a mai spus ca un asemenea text era necesar si pentru fiicele sale care, chiar daca nu au cunoscut lipsurile perioadei, prin natura serviciului tatalui, aveau nevoie sa afle care a fost realitatea epocii comuniste.
Din comisia care a elaborat Raportul Tismaneanu au facut parte: Sorin Alexandrescu, Mihnea Berindei, Constantin Ticu Dumitrescu, Radu Filipescu, Virgil Ierunca, Sorin Iliesiu, Gail Kligman, Monica Lovinescu, Nicolae Manolescu, Marius Oprea, Horia Roman Patapievici, Dragos Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Levente Salat, Stelian Tanase, Cristian Vasile, Alexandru Zub.
Mai multe despre: Reportaj • comunism • Gabriel Liiceanu • Horia Roman Patapievici • politicieni • presedinte • Traian Basescu • Vladimir TismaneanuMai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.